Dane techniczne
Waga: 66 g
Średnica: 54 mm
Szerokość: 41 mm
Materiał obudowy: Bimetal: aluminium, mosiądz
Łożysko: C grooved
Cena: około 190 zł
Opis
Jak to z tym było?
Jadąc na PYYNy, będąc po sprzedaży 2 yoyek miałem nadzieję kupić albo Petrichora albo Duanga na wspomnianej imprezie. Niestety Vosuny nie dojechały, zatem wsparłem się sklepem yoyomania, z czego jestem zadowolony

Anoda:
Podobno bead blasted. Oznacza to, że jest naprawdę bardzo przyjemna w dotyku i przede wszystkim - pozwalająca na dość długie grindy.
Łożysko:
Stockowo z yoyomanii przychodzi na grooved, który jest najlepszym tego typu łożyskiem, z jakim miałem styczność. Rozkręcenie "z palca" daje około 12s spina... no wow

Waga i płynność:
Duang jest nieco lżejszy od innych sprzętów z mojej kolekcji, ale pomimo to w bardzo wyważonych proporcjach czuć go na sznurku i naprawdę doskonale można nad nim panować. Z innych moich recenzji można wyczuć że lubię nieco cięższe yoya. Tak - bo każda ewolucja wtedy jest bardziej wyczuwalna/dostarcza większej radości i poczucia kontrolowania yoyo. W przypadku V7 nie czuć ciężaru, ale czuć jak pięknie lata. Jakbym miał ocenić, czy lata bardziej stabilnie, czy płynnie...to nie wiem, co bym wybrał. Proporcja bardzo wyważona. Lata zarówno tak i tak
Stabilność:
Nie wiem, czy to przez odrobinę mniejszy rozmiar i ogólny kształt, ale podczas samego już wyrzutu czuję, że poleci tak, jak chcę. Dobrze leży w dłoni, dobrze się kręci, stabilnie trzyma się płaszczyzny wyrzutu, zatem do tworzenia nowych kmin ewidentnie się nadaje.
Podsumowanie:
Jeden z najtańszych bimetali dostępnych na rynku. W przeciwieństwie jednak do większości, "ten drugi" metal ułożony jest wewnątrz yoyo, a nie po jego zewnętrznej stronie. Mosiądz pozłacany 24K złotem bardzo ładnie się błyszczy i wpływa pozytywnie na wygląd sprzętu. Bardzo przyzwoita anoda pozwalająca na długie grindy. Niestety grafika zastosowana w misce utrudnia/skraca fingerspiny. Ale przecież fingerspiny są nudne

Do tego dźwięk - przy strzelających bindach można usłyszeć naprawdę piękne brzmienie metalu, a mnie to jara